sâmbătă, 8 aprilie 2017

Șapte motive pentru care Iaşul merită să fie una dintre cele 7 minuni ale României

  Iaşul reprezintă în cultura României un loc de excepţie, atât prin tradiţie,  cât şi prin existenţa unor instituţii de cultură şi artă de valoare naţională şi internaţională, cum ar fi:


1. Literatură: Muzeul Literaturaturii Române-Casa Pogor a primit titulatura de muzeu de importanţă naţională.

     Muzeul este deschis în casa, monument istoric, construită între anii 1855 - 1858, aparținând Societății literare Junimea, unde au locuit Vasile Lupu și Mihai Eminescu.Casa Vasile Pogor este monument de arhitectură și a fost construită între anii 1855 - 1858.Muzeul a funcționat mai întâi ca secție de literatură în cadrul Complexului Muzeal Iași. Devine instituție de sine stătătoare la 1 octombrie 1990 având 10 obiective în subordine: Bojdeuca lui Ion CreangăCasa Vasile AlecsandriCasa Vasile PogorCasa DosofteiCasa Memorială „Mihai Codreanu” (Vila Sonet), Casa Memorială „Otilia Cazimir”Muzeul TeatruluiCasa Mihail SadoveanuMuzeul „Mihai Eminescu”Casa George Topârceanu, la care se adaugă din 15 octombrie 1993 Casa Nicolae Gane. A fost restaurată Casa Negruzzi de la Hermeziu care a fost amenajată ca muzeu.

2. Muzică: Filarmonica Moldova Iași.

     Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași este una din principalele filarmonici din România. Este compusă din orchestrăcor și numeroși soliști. Instituția a avut concertul inaugural la 9 octombrie 1942, sub bagheta lui George Enescu.

3.Sculptură: Palatul Culturii.
    Palatul Culturii din Iași este o clădire emblematică, construită, în perioada 1906 - 1925, în perimetrul fostei Curți Domnești medievale moldovenești, pe locul fostului Palat Domnesc. Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice, și din ansamblu mai fac parte și ruinele curții domenști.
Edificiul a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, destinația clădirii este schimbată într-una culturală, devenind gazda unor importante instituții culturale din Iași.
Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național „Moldova”, ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei (1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” (1955), precum și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural (1975). Până la începerea lucrărilor de renovare, în aripa de nord-est a palatului se afla sediul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” (1920).

4. Teatru: Teatrul Național  „Vasile Alecsandri”.
    Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași este o instituție publică culturală, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor, fiind cel mai vechi Teatru Național din România. Clădirea Teatrului Național din Iași este înscrisă în Lista monumentelor istorice.
Între clădirea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” și Catedrala Mitropolitană se întinde o minunată esplanadă.

5. Pictură: Palatul Braunstein. Galeriile Cupola Iași.
Palatul Braunstein este un monument de arhitectură, construit la începutul secolului al XX-lea,în Iași. Clădirea adăpostește "Galeriile Cupola", sala de expoziții a Uniunii Artiștilor Plastici.
Impresionant prin somptuozitate, palatul a fost construit pe locul unor mai vechi construcții aflate în proprietatea lui Adolf Braunstein, un antreprenor evreu care deținea mai multe magazine în împrejurimi la acea vreme. Cupola palatului a fost inaugurată în 1915. De-a lungul timpului, clădirea a avut diverse funcții, printre care hotel, bancă, sediu de partid. În perioada comunistă, clădirea a fost naționalizată, funcționând aici, pentru o perioadă, Magazinul Victoria, apartamentele de la etaj având destinație de locuințe sociale. După căderea comunismului în 1989, unele părți din clădire au fost retrocedate, ulterior fiind răscumpărate, clădirea ajungând astfel în proprietatea primăriei.
În prezent, clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare, având gradul de risc seismic 0, căutându-se soluții pentru a fi consolidată și restaurată.

   6. Fotografie:  Iaşul este pur şi simplu un oraş superb, unde orice loc respiră istorie (Râpa Galbenă), pe  străzile lui te poți simţi aristocrat (Strada "Alexandru Lăpuşneanul"), prin Iaşi s-a plimbat, a iubit şi a scris Eminescu, Creangă, Alecsandri (Parcul Copou, Teiul lui Eminescu, Bojdeuca) toate păstrate și redate istoriei culturale românești.





  7. Cinematografie: Cinema City.
   Rețeaua Cinema City Internațional este prezentă și în România, unde a deschis primul multiplex în noiembrie 2007 la Iași. În iunie 2010 deținea 72 de săli de cinema în șapte multiplexuri în Iași, București, Constanța, Bacău, Timișoara, Cluj, Pitești şi Târgu Mureş În noiembrie 2009 a lansat prima sală IMAX cu 398 de locuri. În aprilie 2011 la Brăila este deschis primul astfel de cinema din sud-estul României. În 2015 Cinema City deține 22 de multiplexuri în 16 orașe din România printre care: Suceava ,Târgu Jiu, Deva sau Drobeta Turnu Severin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu